Pečena jagnjetina

Jagnjetina se ili obožava ili ne voli. Nema sredine. Iskreno nikada nisam niti ću ikada razumeti ljude koji ne vole jagnjetinu, ali samo mi koji je obožavamo znamo na kakvom su gubitku. Pečena jagnjetina je u pravom smislu reči, specijalitet. To je nešto što ne može da se pogreši jer ono što što je zapravo najvažnije je meso takvo kakvo je. Sve ostalo je prepušteno našim ukusima, ali ponavljam, na koji god način da pečete jagnjetinu očaraćete sva svoja čula.

Ako nemate mogućnosti da pečete celo jagnje, negde u prirodi na ražnju ili u pečenjari, uvek možete u svojoj rerni ispeći jagnjeću plećku ili but. Mi to radimo na sledeći način…

 

Potrebni sastojci:

  • 1 jagnjeća plećka (ili jagnjeći but)
  • so
  • 100 ml ulja
  • 3 kašike osušenog peršuna
  • 1 kašičica ruzmarina
  • 6 čenova belog luka
  • 1 kg krompira
  • 1 čaša piva

Priprema:

Pripremu za pečenje možete početi dan ranije jer je meso ukusnije ako malo odstoji u začinima.

U činiju sipati ulje, peršun i ruzmarin. Dodati ispasirane čenove belog luka i soli po ukusu. Sve sastojke dobro sjediniti. Jagnjeće meso detaljno premazati pripremljenim začinima. To je najbolje raditi rukom, bar je meni tako lakše.

Pečena jagnjetina

Pečena jagnjetina – u meso utrljajte začine pomešane sa malo ulja

Ako imate vremena ovo učiniti dan ranije tj. veče uoči pripreme, a zatim meso dobro uviti u samolepljivu foliju i staviti u frižider preko noći. Sutradan skinuti foliju, meso staviti u pekač sa poklopcem, sipati šoljicu vode i staviti da se peče sat vremena na 250 ̊C. Nakon toga, smanjiti temperaturu na 150 ̊C i peći još 40 minuta.

U međuvremenu oljuštiti krompir, iseći ga na štapiće i sasvim malo posoliti.

Meso zatim izvaditi iz rerne i kašikom preko njega sipati sokove koje je ispustilo za to vreme pečenja. Meso na nekoliko mesta izbosti nožem, to će vam pokazati koliko je još vremena potrebno. Sve dok obilno cure sokovi pri ubodu, meso je još uvek sirovo.

Pečena jagnjetina

Pečena jagnjetina – povremeno proveravajte da li je meso pečeno

Ovaj postupak ponoviti još dva puta do kraja pečenja (probadanje mesa nožem i prelivanje saftom).

Kada je meso otprilike 2/3 pečeno oko mesa staviti krompir i promešati ga kako bi i on poprimio saft od mesa.

Pečena jagnjetina

Pečena jagnjetina – kada je 2/3 pečeno, dodajte krompir

Ponovo poklopiti i vratiti u rernu na dalje pečenje. U zavisnosti od jačine vaše rerne, temperaturu možete pojačavati i smanjivati po potrebi, ali treba biti umerena kako bi se meso lepo ispeklo, a ipak ostalo sočno. Otprilike, nekih dva i po sata je potrebno kako bi rezultat bio dobro pečena jagnjetina.

Pred sam kraj pečenja izvaditi jagnjetinu, preliti je pivom i vretiti da se peče na najjačoj temperaturi otklopljeno još desetak minuta.

Pečena jagnjetina

Pečena jagnjetina – pred kraj meso pospite sa malo piva

Servirati toplo uz omiljenu salatu i uživati u prelepom mirisu i ukusu pečene jagnjetine.

Pečena jagnjetina

Pečena jagnjetina – poslužite toplo

Prijatno! 
Slični recepti
Rigatoni u kremastom paradajz sosu
Iznenadite porodicu! Rigatoni u kremastom paradajz sosu osvojiće srca vaših najdražih. Ovi rigatoni spremaju se lako, brzo, a kada ih budete probali samo zažmurite i činiće vam se da ste ...
READ MORE
Jagnjetina u mleku
Jagnjetina se kod nas uglavnom sprema kada želite da nekoga dočekate i ugostite na najbolji mogući način. Bilo kako da se spremi, ukus je fantastičan. Postoje pak ljudi koji ne ...
READ MORE
Svinjska džigerica u belom vinu
Svinjska džigerica u belom vinu je savršen obrok ako nekoga želite fino da ugostite. Kada se iskombinuje saft od crnog luka i vina, pa u sve to lepo ukrčka džigerica ...
READ MORE
Rigatoni u kremastom paradajz sosu
Jagnjetina u mleku
Svinjska džigerica u belom vinu

Summary
recipe image
Recipe Name
Pečena jagnjetina
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 27 Review(s)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*