Sočivo (leća) sa suvim rebarcima

Ako niste do sada ili bar odavno spremali sočivo, preporučujem vam da se prisetite tog ukusa. Svi oni koji nikada nisu jeli sočivo, a vole pasulj, za njih jedan jednostavan opis, kako neko reče, glasi: „isto kao pasulj, samo još bolje“. Na vama je da probate i da sami procenite, a da je jako ukusno jelo, bez obzira na način pripreme, to je nesumnjivo.

Inače, sočivo je kod nas neopravdano slabo korišćena namirnica. Verovatno je popularnost pasulja ta koja sočivo drži u senci. Sočivo se vrlo lako sprema, pogodno je za razne kombinacije sa povrćem i svakojakim mesom, a sem toga i brzina kuvanja je prednost. Sem toga, sočivo je bogato mineralima, vitaminima, ugljenim hidratim kao i proteinima, pa pored toga što je hranljivo, jako je i zdravo. Predstavićemo vam jedan od najčešćih načina pripreme, a ukus će vam pokazati zašto je to tako…

 

Potrebni sastojci:

  • 500 g sočiva
  • 2 komada suvih rebaraca
  • 1 velika šargarepa
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 lista lovora
  • 1 kašičica aleve paprike
  • malo bibera
  • soli po ukusu
  • 1 ravna kašika brašna
  • 4 kašike ulja

 

Priprema:

Sočivo se može pre kuvanja dobro oprati i potopiti u hladnu vodu i da tako ostane par sati. Za to vreme nabubri i brzina kuvanja se se udvostruči. Ako to zaboravite ili niste u mogućnosti da uradite, može se potopiti i neposredno pre kuvanja, dovoljno je i pola sata, dok pripremite sve ostale sastojke. U svakom slučaju, poželjno ga je potopiti, ali nije neophodno.

Dakle, najpre pripremite sočivo.

Sočivo sa suvim rebarcima

Sočivo sa suvim rebarcima – sočivo potopite u vodu

U šerpu stavite dimljena rebarca, očišćenu šargarepu i jednu očišćenu glavicu crnog luka u komadu. Sve prelijte vodom i stavite da se kuva dok rebarca ne budu bila polugotova.

Sočivo sa suvim rebarcima

Sočivo sa suvim rebarcima – suva rebra, šargarepu i glavicu crnog luka stavite da se kuvaju

Kada rebarca malo omekšaju izvaditi glavicu crnog luka koja je za to vreme odradila svoje, a na poseban tanjir izvaditi šargarepu, sitno je iseckati na kockice i zatim ponovo vratiti u šerpu. Dodati sočivo i lovor i sasvim malo posoliti. Poklopiti i kuvati četrdesetak minuta. Količina vode koja je dovoljna je ona koja sasvim dobro prekriva sočivo. Naravno, neko voli ređe, neko gušće, to je ono što prepuštamo vama.

Sočivo sa suvim rebarcima

Sočivo sa suvim rebarcima – dodajte sočivo

Nakon tog vremena, rebarca će biti gotova, a da li je i sočivo kuvano to zavisi od vrste sočiva, marke proizvoda i sl, ali će kuvanje sigurno biti negde pri kraju. U svakom slučaju izvadite par zrna pa probajte. Istovremeno ćete videti i koliko je još soli potrebno pa na osnovu toga dosolite i pobiberite po ukusu.

Kada je sočivo kuvano, pripremite zapršku. Drugu, preostalu glavicu crnog luka, što je moguće sitno iseckajte, a zatim propržite na ulju dok ne postane staklast, tj. dok fino ne zamiriše. Nakon toga, u luk dodati brašno i sasvim malo propržiti, vodeći računa da ne zagori. Skloniti sa vatre, dodati alevu papriku, vrlo brzo promešati i odmah sipati u sočivo. Sočivo odmah potom promešati i kuvati još 5 minuta dok se lepo ne sjedini sa zaprškom.

Slažemo se svi da zaprške treba izbegavati, nije potrebno objašnjavanje, ali žao bi mi bilo da recept ne predstavim u originalu, tj. onako kako i dan danas volim da ga jedem.

Dakle druga opcija bi bila sledeća:

u pola šoljice vode razmutiti kašiku brašna tako da nema grudvica, a zatim sipati u kuvano sočivo uz neprestano mešanje. Dodati i kašiku aleve paprike po želji.

Sočivo sa suvim rebarcima

Sočivo sa suvim rebarcima – sipajte zapršku i promešajte

Ono što smo mi primetili, verovatno i još neki ljubitelj sočiva, jeste da je sočivo još ukusnije ako se pripremi dan ranije. Verovatno se za to vreme ukusi fino preklope i stvore nešto posebno dobro. U svakom slučaju probajte i uverite se sami.

Sočivo služiti toplo uz neku kiselu salatu.

Sočivo sa suvim rebarcima

Sočivo sa suvim rebarcima – poslužite toplo uz kiselu salatu

Prijatno! 

Summary
recipe image
Recipe Name
Sočivo sa suvim rebarcima
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
2.51star1star1stargraygray Based on 3 Review(s)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*